Sociala medier

Sociala medier är digitala plattformar, webbplatser och appar, genom vilka vi kan interagera med andra människor och bidra med innehåll. Det finns en uppsjö av sociala medier och utbudet samt konsumtionsvanorna förändras löpande. Några av de vanligaste och mest frekventerade är:

Facebook – På Facebook skapar du en verksamhetssida, lägger upp event, gör inlägg med text, bild eller film och kan annonsera.

Instagram – På Instagram skapar du en egen verksamhetssida (finns även företagsprofil) samt gör inlägg eller stories med bilder, film och kortare text.

Twitter – På Twitter syns du genom att skriva tweets samt interagera med andra genom att gilla och kommentera andras tweets och kan annonsera.

YouTube – På YouTube skapar du en egen kanal där egna videos kan läggas upp. Det finns även möjlighet att annonsera i andras klipp eller via banners.

Pinterest – På Pinterest skapar du en egen sida där du lägger upp ”anslagstavlor” och ”pins” som användare kan ta del av och fästa på sina anslagstavlor. Det är även möjligt att marknadsföra pins.

LinkedIn – På LinkedIn kan du skapa en företagssida där du kan lägga upp inlägg, nätverka och annonsera.

SnapChat – På SnapChat kan du lägga ut stories, men även köpa videoannonser och sponsra geofilter/linser.

Två andra sociala medier som inte i samma utsträckning är bundna till en viss plattform är bloggar och podcasts. I en blogg kan du berätta mer utförligt om din verksamhet och bygga en personlig relation till din målgrupp. Du kan även betala för att synas på andras bloggar genom t.ex. bannerannonsering eller influencersamarbete.

Med en podcast kan du visa på verksamhetens unikhet och i likhet med en blogg visa en personlig bild av verksamheten. Du kan antingen själv producera en egen podcast eller samarbeta med andra som driver podcasts.