Ljud

Bra ljud är centralt för en bra konsertupplevelse. Säkra så optimalt ljud som möjligt genom att ha utrustning av hög kvalitét och en ljudtekniker som känner lokal, utrustning och artist väl.

För att genomföra en konsert behövs ett PA-system (Public Adress System). PAsystemet består av flera komponenter så som förstärkare, högtalare, ljudmixer och mikrofoner. Storleken på PA-systemet bestäms av storleken på lokalen och typen av artist som ska spela. Utgångspunkt är att PA-systemet bör täcka den del av publikområdet där publiken vistas under konserten.

Ta hjälp av personer som är erfarna med liveljud, t.ex. professionella liveljud tekniker, uthyrningsfirmor, företag som säljer PA-system och komponenter, eller ett studieförbund såsom Studiefrämjandet.

Viktigt är att du som arrangör har full koll på ljudnivåer och att den utrustning du hyr är anpassad efter platsen där arrangemanget genomförs. Du är ansvarig för att ljudmiljö och ljudnivå inte är så hög att den riskerar att skada besökarens hörsel.