Nya lättnader i restriktioner den 15 juli

Vid dagens pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan och statsepidemiolog Anders Tegnell meddelades att steg 3 i regeringens plan för lättnader av restriktioner genomförs den 15 juli.

Detta innebär bl a att:

  • Maxantalet på sällskap vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster höjs till åtta personer. Detta gäller både inne och ute. Dock gäller fortfarande att det finns en meter mellan sällskapen.
  • Regleringen av ett visst antal kvadratmeter per person på nöjesparker, marknader etc. samt råden om hur sällskap i åkattraktioner ska placeras tas bort. Däremot kommer det fortsatt finnas krav på att verksamheter ska förhindra trängsel.

Andra lättnader som genomförs är att kommuner inte längre får möjlighet att förbjuda tillträde till platser där trängsel kan uppstå, såsom parker etc. Den långväga kollektivtrafikens tidigare begränsningar om att endast 50 % av platserna får bokas tas också bort.

Steg 4 planeras genomföras under september och då tas deltagarbegränsningarna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort. För att planen ska kunna genomföras krävs att smittspridningen och trycket på sjukvården hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka.

Se dagens pressträff i spelaren nedan.

Läs mer

Pressmeddelande från Näringsdepartementet, Socialdepartementet 2021-07-12: Anpassning av restriktioner från 15 juli
Regeringens plan för avveckling av restriktioner – Steg 3
Folkhälsomyndigheten: Information till verksamheter om covid-19
Svensk Live 2021-06-28: Höjt publiktak från 1 juli
Svensk Live 2021-05-27: Äntligen finns en plan framåt!

Bild: Skärmdump