Äntligen finns en plan framåt!

Svensk Live har länge och ihärdigt kämpat för att det ska finnas en plan för hur samhället ska öppna upp.

Nu ökar äntligen graden av precision även om en del frågetecken fortfarande behöver rätas ut. På det hela taget är vi nöjda med att det finns olika steg och framförallt för att det finns en kurs, en riktning.

Vid dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven tillsammans med representater från regeringen och Folkhälsomyndigheten om sin plan framåt gällande avveckling av restriktioner.

Planen i 5 steg grundar sig i och förutsätter en fortsatt minskad smittspridning, minskad belastningen på sjukvården och ökad vaccinationsgrad i befolkningen.

Steg 1. Som tidigare aviserat kommer steg 1 inledas 1 juni med restriktioner enligt nivå 3 i Folkhälsomyndighetens plan för lättade restriktioner.

Steg 2 kommer börja gälla 1 juli. Det innebär restriktioner enligt nivå 2, förlängda öppettider på serveringsställen samt att det blir tillåtet med servering till stående utomhus.

Steg 3 (preliminärt 15 juli) innebär restriktioner enligt nivå 2, samt att reglering om kvm/person inne och ute tas bort. Dock ska trängsel undvikas.

Steg 4 (preliminärt i september). Detta steg innebär restriktioner enligt nivå 3 där deltagarbegränsningarna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort. Nu blir det också åter tillåtet med inomhuskonserter i serveringsmiljö igen.

Steg 5 (när det är möjligt) innebär att resterande restriktioner tas bort.

Bild: Skärmdump

”Coronapass” – I mitten av juni kommer regeringen med information om ifall det kommer vara möjligt att använda vaccinationsintyg vid större evenemang som annars inte skulle kunnat genomföras.

Nedan är maxantalet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där nivå 3 gäller med start 1 juni och nivå 2 från och med 1 juli. Läs också Svensk Lives information om Folkhälsomyndighetens plan för lättnader av restriktioner som skickades ut 13 maj [HÄR].

Se dagens pressträff i spelaren nedan.