Höjt publiktak från 1 juli

Vid dagens pressträff med socialminister Lena Hallengren, Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson meddelades att regeringen i stort följer sin tidigare aviserade plan för lättnader av restriktioner.

Från 1 juli går vi in i steg 2. Det innebär bl a att publiktaket vid evenemang höjs till 50 personer inomhus (300 sittande) och 600 utomhus (3 000 sittande).

Dessutom finns möjligheter att dela upp större lokaler och arenor i sektioner och då gäller deltagartaket för varje sektion. Steg 3 planeras införas 15 juli.

För serveringsställen tas regleringen av öppettider utifrån pandemin bort. Dock är restriktionen om enbart servering till sittande till inne- och utomhus kvar samt en ökning till max 8 personer i ett sällskap inomhus. I utomhusmiljö tas begränsningen av maxantal i sällskap bort. Fortsatt ska det vara 1 meters avstånd mellan sällskap. Detta gäller både inne och ute.

Folkhälsomyndigheten kommer att presentera mer detaljerad information på sin hemsida och i övrigt gäller fortfarande de föreskrifter som redan finns.

Se dagens pressträff i spelaren nedan.

Läs mer

Svensk Live 2021-05-27: Äntligen finns en plan framåt!
Folkhälsomyndigheten: Information till verksamheter om covid-19

Bild: Skärmdump