”Var god vänta”-besked från regeringen

Regeringen meddelade igår att man skjuter på beslutet om att höja gränsen för antal tillåtna personer vid offentliga evenemang. 50-gränsen blir alltså kvar tills vidare.

Tidigare har regeringen flaggat för att lättnader i bestämmelserna om antalet deltagare vid offentliga evenemang skulle kunna göras runt 1 oktober. Då skulle också en förändring i ordningslagen kunna göras, så att kaféer, barer och restauranger inte tvingas minska antalet gäster när liveuppträdanden sker.

Nu blir det inga förändringar. Orsaken är den ökande smittspridningen i Sverige och Europa. Statsminister Stefan Löfven sade vid en pressträff på torsdagen att beslut om lättnader ”bara kan göras om det säkert går att fastslå att det inte bidrar till ökad smittspridning”.

Vid pressträffen sade socialminister Lena Hallengren att ”beskedet är att idag har regeringen inte fattat beslutet. Det blir förmodligen tight, jag håller med om det. Men det betyder inte att frågan är utesluten framöver”.

Till skillnad från regeringen bedömer Folkhälsomyndigheten att det är möjligt att tillåta större publik under förutsättning att ett strikt regelverk följs.

Svensk Live anser att regeringen är alldeles för otydlig och utan strategi för hur publika evenemang ska kunna öppnas igen. Kan man hålla andra näringar öppna med hjälp av ansvarsfull strategi så måste man kunna tänka på liknande sätt när det gäller evenemang. Att göra en lockdown mot vår näring och inte ha någon plan för ett öppnande förrän risken för smittspridning är över är ansvarslöst. Skulle regeringen agerat så mot traditionell tillverkningsindustri?

Följ Svensk Lives arbete med Covid-19-epidemin [HÄR]