Undersökning visar på högt förtroende för livebranschen bland biljettköparna

85 procent av de svenska kulturkonsumenterna kan acceptera snabbtest eller vaccinationsbevis för att få gå på evenemang och nära drygt sex av tio tror att det kommer vara möjligt att gå på liveevenemang under 2021.

Det visar en undersökning som biljettförmedlaren Ticketmaster Sverige gjort tillsammans med Svensk Live.

I den landsomfattande undersökningen, som gjorts under mars månad ger nära 16 000 konsumenter sin syn på dagens och framtidens liveevenemang.

  • Undersökningen visar, efter ett års nedstängning, att längtan efter att få uppleva kultur live är mycket stor och att tilltron till livebranschen är orubbad:
    94 procent uppger att de har oförändrat eller ökat förtroende för livebranschen.
  • 89 procent säger att liveupplevelsen har stor betydelse för livskvaliteten.
  • 88 procent har förståelse för att biljettpriserna kan komma öka.
  • 85 procent är villiga att ta snabbtest eller visa vaccinationsbevis för att kunna gå på liveföreställningar.
  • 61 procent tror att det kommer vara möjligt att se liveevenemang under 2021.

Undersökningen visar samtidigt att många, 56 procent, är bekymrade över livebranschens ekonomi medan bara 16 procent bekymrar sig över sin privatekonomi. Trots oron för branschen säger sig 77 procent gärna behålla köpta biljetter till ett framflyttat evenemang, om det nya datumet passar.

Svensk Lives verksamhetsledare Joppe Pihlgren ser tre särskilt intressanta resultat i undersökningen:

– Det första är väl att suget efter liveupplevelser är så stort att även omdiskuterade grepp som vaccinationsbevis får hög acceptens. Det andra är att förtroendet närmast stärkts. Sedan tycks livestreamade konserter inte ha fått riktigt fotfäste under pandemin och de kommer nog bara kunna fungera som ett komplement.

Kristian Seljeset, VD för Ticketmaster Sverige, framhåller även biljettköparnas positiva inställning till arrangörerna:

– Vi ser i materialet att så gott alla som önskat återbetalning av biljetter är nöjda med hanteringen och att 62 procent av alla svarande sitter på biljetter till kommande evenemang, trots den osäkerhet som finns.

Undersökningen gjordes 9 – 19 mars 2021. Undersökningserbjudande skickades via e-post till tidigare biljettköpare hos Ticketmaster.se. 15 875 personer besvarade undersökningen. Alla svar är anonyma.

För ytterligare information om undersökningen, kontakta:

Andreas Bergén
Ticketmaster
0722 – 51 38 69

Joppe Pihlgren
Svensk Live
0708 – 76 81 60

[klicka på bilden för att komma till undersökningen]

Om Svensk Live

Svensk Live arbetar för att främja landets livemusikarrangörer. Cirka 250 konsertarrangörer, festivaler, klubbar, arenor, musikföreningar och nöjesparker är medlemmar.

Om Ticketmaster Sverige

Ticketmaster Sverige är Sveriges och Nordens största marknadsplats för evenemang inom musik, kultur, sport och nöje. Vår service och våra produkter hjälper arenor, festivaler, kulturhus, teatrar och andra arrangörer att fylla sina evenemang med publik.