Svensk Live positiv till att ordningslagen görs om

Svensk Live uppmanar regeringen att ta till sig Centerpartiets förslag om att lyfta ut regleringen som begränsar antalet deltagare vid ett evenemang ur ordningslagen för att istället skapa en ny lag som utgår från möjligheterna att undvika trängsel. I en debattartikel i Dagens Nyheter framför partiet att avgörande för om verksamheter ska tillåtas borde vara hur smittsäker den kan göras, inte under vilken lag den sorteras in. 

Från Svensk Lives sida menar vi att detta är en bra väg att gå för att hitta långsiktigt hållbara lösningar för att undvika smittspridning vid evenemang. Som det är nu kan likartade verksamheter hamna på olika sidor i lagboken och behandlas helt olika. Verksamheter som skulle kunna fungerat smittsäkert har fått stänga ner eftersom de sorterar under ordningslagen. Den inkonsekvensen skulle minska om man såg till möjligheten att göra säkra evenemang istället för att räkna huvuden enligt ordningslagen.

Svensk Live hoppas nu att regeringen och Centerpartiet ska kunna samverka kring de tankar som förts fram tankar i ett strategiskt steg mot ett öppnande med minimerat risktagande.

Under de närmaste dagarna kommer Svensk Live att utveckla våra synpunkter till representanter för regeringen och Centerpartiet.

Även Norge lättar på restriktionerna
Norge kommer att lätta på sina nationella coronarestriktioner från den 12 oktober, meddelade statsminister Erna Solberg på en presskonferens under onsdagen.

Det innebär att högsta tillåtna antal deltagare i offentliga sammankomster höjs från 200 till 600 och att det återigen blir tillåtet att servera alkohol efter midnatt.

I områden som har drabbats av lokala utbrott, exempelvis huvudstaden Oslo, gäller fortfarande lokala restriktioner.