Regeringen föreslår lättnader för publika evenemang

Arrangemang på serveringsställen, restauranger och caféer ska inte längre träffas av 50-personersgränsen. Den nya bestämmelsen föreslås börja gälla den 8 oktober.

Regeringen vill också möjliggöra arrangemang med sittande publik upp mot 500 deltagare, med en meter ifrån varandra. Beslut fattas av regeringen 8 oktober och föreslås börja gälla den 15 oktober, om inte smittläget försämrats.

Förra veckan meddelade statsminister Stefan Löfven att det inte blir några lättnader kring restriktioner för kultur- och idrottsevenemang i Sverige.

Men vid en pressträff på tisdagen med kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg kom nya besked:

  • Regeringen föreslår undantag från begränsningarna för publika evenemang, som möjliggör arrangemang med sittande publik upp till 500 deltagare med minst en meters mellanrum. Sällskap om max två personer tillåts. Folkhälsomyndigheten har ställt sig positiv till förslaget. Förslaget ska beslutas vid regeringssammanträdet den 8 oktober och börja gälla den 15 oktober.
  • Arrangemang på serveringsställen, restauranger och kaféer ska inte längre träffas av 50-personersgränsen i ordningslagen. Det föreslås börja gälla den 8 oktober: ”Vi kommer tillrätta med den ologiska situationen om att 200 personer sitter och äter och sedan börjar en musiker spela så behöver alla utom 50 gå”, sade Amanda Lind vid pressträffen.
  • Regeringen kommer också att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att återkomma med rekommendationer på lättnader, eller åtstramningar, av restriktioner som en grund för regeringens framtida ställningstaganden. I uppdraget ska det ingå att särskilt titta på undantag för vissa utpekade sektorer samt möjligheten att göra ytterligare undantag på sittande arrangemang. Det handlar bl a om sport och kulturverksamhet utomhus, mässor och nöjesparker, men även när det gäller själva taket, begränsningen i antal deltagare.
  • Regeringen kommer att bjuda in till ett publikråd med olika arrangörer för att diskutera kommande anpassningar.
  • En statlig utredning kommer att tillsättas för att ordningslagen i framtiden ska kunna omfatta även köpcentrum, kollektivtrafik och badplatser.