Regeringen dröjer med lättnader för publika evenemang

Vid dagens regeringssammanträde sköts beslutet om att tillåta arrangemang för sittande publik på 500 personer fram i tiden, ”till smittläget tillåter”.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren och kulturminister Amanda Lind idag, på en presskonferens med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Däremot kommer arrangemang på serveringsställen, restauranger och kaféer inte längre träffas av 50-personersgränsen. Den nya bestämmelsen gäller fr o m idag, 8 oktober.

Tidigare har regeringen föreslagit att undantag ska göras från begränsningarna för publika evenemang, som möjliggör arrangemang med sittande publik upp till 500 deltagare med minst en meters mellanrum. Förslaget skulle beslutas vid regeringssammanträdet den 8 oktober och börja gälla den 15 oktober, om inte smittläget försämrades.

Nu bedömer regeringen att detta skett – framförallt i vissa regioner, som Stockholm.

Därför skjuts beslutet fram i tiden, till smittläget tillåter. Johan Carlson underströk att det inte krävs så låga smittspridningsnivåer som i somras för att kunna tillåta lättnader. När ett positivt beslut fattas då, har man ambitionen att beslutet ska träda i kraft snabbt.

Ok till livemusik på restaurang
Däremot kommer arrangemang på serveringsställen, restauranger och kaféer inte längre träffas av 50-personersgränsen i ordningslagen. Den nya bestämmelsen träder i kraft idag. Livemusik kommer vara tillåtet i dessa miljöer, något som kulturministern motiverat med ”Vi kommer tillrätta med den ologiska situationen att om 200 personer sitter och äter och sedan börjar en musiker spela så behöver alla utom 50 gå”

Se dagens presskonferens i spelaren nedan