Publiktaket höjs till 300 personer

Från 50 sittande personer till 300 på kultur- och idrottsevenemang med start 1 november. Det beskedet kom regeringen med på en presskonferens på eftermiddagen. Samtidigt begränsas antalet deltagare vid offentliga danstillställningar till 50 personer, något som är direkt riktat mot trängsel på nattklubbar.

Det framkom vid en presskonferens idag med statsminister Stefan Löfven, kulturminister Amanda Lind, inrikesminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen har också beslutat om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare, inte 500 som tidigare diskuterats.

Förutsättningen för tillställningar med högst 300 sittande deltagare är att var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och att det skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får dock placeras närmare varandra än en meter.

Ändringarna gäller från och med den 1 november. Vid presskonferensen betonade man att gränsen kan komma att justeras både uppåt och nedåt, beroende på hur reglerna efterlevs och hur pandemin utvecklas.

För att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar har regeringen i dag beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas.

Regeringen föreslår även att av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som löper ut vid årets slut, förlängs med ytterligare fem månader till och med den sista maj 2021.

Se dagens presskonferens nedan