Polisen inför väskförbud på större evenemang

Svensk Live har varit i kontakt med Polisen (NOA) under dagen och fokus har framförallt varit att ta reda på vad de menar med ”större evenemang” i samband med väskförbudet.

Med ”större evenemang” menar Polisen att det är evenemang som t ex arenakonserter eller motsvarande, men tillägger att det görs individuella bedömningar där arrangören i dialog med Polisen ska göra en bedömning. Detta gör att vi rekommenderar arrangörer att ta kontakt med sina respektive kontakter hos Polisen för att få reda på vad som gäller för just er.

Information från Polisen:
Beslut om totalt väskförbud på större evenemang

Utifrån det rådande läget i samhället och att terrorhotnivån ligger på en fyra har Polismyndigheten fattat beslut om ett totalt väskförbud på större evenemang i Sverige.

Beslutet omfattar bland annat:

  • Större idrottsevenemang
  • Konserter och festivaler
  • Samtliga arrangemang på landslagsnivå
  • Samt specifikt Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott.

Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten. Villkoret kommer börja gälla succesivt och omfatta alla framtida beslut om tillstånd för evenemang. Det kommer genomföras en enskild bedömning i varje fall om eventet klassas som ett större evenemang.

läs mer på Polisen.se