Inga lättnader av pandemirestriktionerna – Folkhälsomyndigheten tror på öppningar om en månad

Johan Carlson: ”Tror att vi kan göra öppningar om en månad”

Det blir inga lättade pandemirestriktioner. Under onsdagen meddelade regeringen att de rådande restriktionerna i stället förlängs till den 3 maj. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror att lättnaderna verkligen kan bli av då.

Deltagartaken för kultur-, nöjes- och sportarrangemang höjs inte 11 april, som tidigare sagts. Datumet flyttas nu fram till som tidigast den 3 maj. Beskedet innebär också att förbudet för restauranger och kaféer att ha öppet efter klockan 20:30 förlängs och maxantalet på högst fyra personer per bord kvarstår.

Johan Carlson, Generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten sa vid den presskonferens där de förlängda restriktionerna presenterades att ha tror att de senare datumet är realistiskt:

-Med den kunskap vi har och de modelleringar vi gjort baserat på smittspridningen så tror vi att den vänt nedåt så pass mycket så att vi törs göra de här öppningarna då. Dessutom kommer ju en större del av riskgrupperna vara vaccinerade om en månad. Så det är inte så att vi skjuter fram och får problemet igen, utan vi gör en bedömning. Men några löften finns naturligtvis inte om det, sa Carlson.