Nytt stödpaket till enskilda firmor

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet kommer inom kort att lägga fram ett förslag på att 5 miljarder kronor anslås i krisstöd till enskilda firmor. Stödet är efterlängtat av bl a många mindre firmor som levererar tjänster till oss arrangörer och som drabbats när våra verksamheter förbjudits men som inte kan komma i fråga för kulturstöd.

Stödet är omsättningsbaserat riktat till företagare som driver enskild firma. Det innebär att ljudtekniker, frilansare, fotografer och andra nu kommer att få ett stöd för förlorade intäkter.

Stödet beräknas kosta 5 miljarder kronor i år och nästa år, 3,5 miljarder för i år och 1,5 miljard nästa år. Planen är att stödet ska vara på plats från mitten av oktober.

Det nya stödet är utformat ungefär som det omställningsstöd som redan finns för företag. Stödet ska ge ersättning för förlorade intäkter under fem månader, mars till juli i år. Stödet är 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019, och den maximala ersättningen per företag är 120 000 kronor.

Stödet ska ges till enskilda näringsidkare vars årsomsättning överstiger 200 000 kronor, och där tappet i omsättning jämfört med 2019 är minst 30 procent för mars-april, 40 procent för maj respektive 50 procent för juni-juli.

Till skillnad mot omställningsstödet finns ingen begränsning av vinstutdelning.